De tuin als tweede woonkamer en meer buitentrends op verlichtingsgebied.

Buitenverlichting… is dat nu noodzakelijk? Ja, ook in Nederland kunnen we genieten van mooie lange zomeravonden. Een gesprek met Stefan Hagenouw van Ottevangers Lichtdesign

“Onze lichtadviseurs horen steeds meer de wens om ook de buitenkant van het huis te verfraaien met buitenverlichting. Niet alleen de bekende functionele verlichting, maar ook de wens om de woning subtiel in de ‘spotlights’ te zetten. Met OcchioIP44.deWever&Ducré en spots uit de serie van Stefanoluce hebben wij een ruim aanbod. Ook zien wij dat ook andere delen van de tuin moeten worden aangelicht. Je kunt hierbij denken aan hoeken, muren, vijvers of zelfs bomen. Zo krijgt de tuin, of een deel daarvan meer aandacht en is het ook in het donker een blikvanger. Het kan ook een optisch voordeel geven. Mits goed uitgelicht, lijkt een tuin breder of dieper.”

Ambiance

De tuin wordt een verlengstuk van de woonkamer werd onlangs geopperd. Hoe kijk jij daar tegenaan? “In Nederland leren wij meer buiten te leven, de tuin als tweede woonkamer is ook wel een mooie omschrijving. Dat zien we bijvoorbeeld concreet terug in de vraag naar decoratieve verlichting. Buitenverlichting mag meer cachet hebben, sfeer is dan erg belangrijk. Ook hier kunnen wij putten uit prachtcollecties van topmerken, denk bijvoorbeeld aan ArtemideFlos en Foscarini. Van dit laatste merk is zelfs de iconische Twiggy beschikbaar voor buitengebruik.”

Draadloos

Bij buitenverlichting moet je rekening houden met aansluitpunten en de stroomvoorziening daarheen? “Ja, dat klopt. Deels… draadloze verlichting kan hier namelijk een uitkomst bieden. De nieuwe generatie verlichting (handzaam en oplaadbaar) is ook geschikt voor buitengebruik. De Salt  of de Parrot (beiden van Tobias Grau), bijvoorbeeld. Bijkomend voordeel is dat je hiermee ook verschrikkelijk flexibel bent. Je neemt het licht mee waar je dat nodig hebt. Zelfs verder dan een eigen tuin”.

Functioneel

De term viel al, functionele verlichting. “Ja, goede functionele verlichting rond het huis blijft altijd van belang. Om de weg in het donker te vinden of voor een stukje veiligheid. Wij adviseren onze klanten ook bijvoorbeeld altijd om looppaden en een oprit aan te lichten, al dan niet me bewegingsmelders. En is dat niet aan de orde dan kan alleen een lamp bij de deur soelaas bieden.”

Op onze website vindt u een uitgebreide buitencollectie van diverse topmerken. Wij kunnen u uiteraard uit de volledige collecties van de genoemde merken leveren.

Lichtplan voor uw tuin of een advies?

Wilt u een lichtplan voor uw tuin of een advies? Neem dan contact op met de lichtadviseurs van Ottevangers Lichtdesign via 050 312 84 43 of info@ottevangers.nl